vrijdag 30 december 2011

Boeuf bourguignon

Een beproefd recept van mijn schoonmoeder. Niks meer aan doen, het is goed zo. Perfect om die slobberwijn uit het kerstpakket mee op te maken. Niet per ongeluk de verkeerde fles pakken. De sjalotten kun je heel laten, die vallen vanzelf uit elkaar tijdens het stoven. Serveer met boontjes en rijst of, zoals hier, met aardappelgratin. Rijst neemt de saus goed op, dat is wel erg lekker.

Voor 4-6 personen
Ingrediënten:
1 kg riblappen, in blokjes
100 gr boter
100 gr spekblokjes
1 grote ui, gesnipperd
20 sjalotten, schoongemaakt
400 ml rode wijn
200 ml runderbouillon
tijm
2-3 laurierblaadjes
200 gr champignons
bosje platte peterselie, fijngehakt
allesbinder of maïzena
zout, peper

Bereiding:
Smelt de boter in een grote braadpan en fruit hierin de ui en het spek. Haal dit uit de pan met een schuimspaan en bak in het overgebleven vet het vlees tot het allemaal dichtgeschroeid is. Voeg de sjalotten toe en laat zachtjes meebakken. Stooi er zout en peper over. Verwarm de wijn in een pannetje en schenk deze samen met de bouillon bij het vlees. Voegde tijm en het laurierblad toe. Doe het deksel op de pan en laat alles op laag vuur anderhalf uur stoven.
Fruit de champignons in een beetje boter en voeg deze bij het vlees. Laat alles dan nog even 10 min. stoven. Bindt het geheel met de allesbinder of maïzena. Bestrooi vlak voor het opdienen met de peterselie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten