vrijdag 22 februari 2013

Lemon curd

Lemon curd, het brengt me terug naar het vanillesausdebacle van jaren terug en boezemt mij nog steeds angst in. Het klutsen, het zweten, het schiften, het schelden.Maar dit keer ging alles goed. Je moet geduld hebben, het vuur niet te hoog zetten, ook niet te laag, zo'n beetje net rond het kookpunt. En dan klutsen maar. Klutsen tot je erbij neervalt. Ik deed het voor de zekerheid met de elektrische mixer, die kokendheet werd boven de pan.
Waar je het voor gebruikt? Lemon curd is een heerlijke, romige saus die je bijvoorbeeld kunt serveren bij shortbread, bij kruimeltaart of bij muffins.
Van de site The Joy of Baking.

Voor ongeveer 2 jampotten vol
Ingrediënten:
3 eieren
150 gr kristalsuiker
80 ml citroensap (2-3 citroenen)
50 gr roomboter, op kamertemperatuur
1 el citroenschil

mixer, steriele (jam)potten

Bereiding:
Doe heet water in een pan en hang hierboven een roestvrijstalen bak of kleinere pan. Zet op het vuur en laat het water heel zachtjes koken. Klop de eieren, suiker en citroensap door elkaar en doe in de bak. Klop alles constant door, liefst met de elektrische mixer, zodat het niet schift. Dit duurt ongeveer 10-15 min., totdat de saus dikker wordt, zo dik als room of een gebonden saus. Haal dan de schaal van het vuur en klop met de hand de boter er in kleine stukjes door. Roer de citroenrasp erdoor en giet de saus in de potten. Dek af, zodat er geen vel op komt. Tijdens het afkoelen zal de saus nog verder indikken.

Bewaar de lemon curd in de koelkast. Hij blijft dan ongeveer een week goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten