zondag 17 februari 2013

Kedgeree


Een combinatie van een recept van ah.nl en eentje uit The Ultimate Recipe Book, een kookbijbel van klassieke Engelse gerechten. Kedgeree is een variatie op een oorspronkelijk Indiaas gerecht en dat komt duidelijk terug in de typische smaak van garam masala, een kruidenmix van o.a. kardemom, peper, kaneel, komijn en kruidnagel. Ik heb het ditmaal met risotto gemaakt in plaats van basmati-rijst, omdat die niet meer in huis was. Voordeel is dat de rijst van zichzelf al romig wordt. Bij basmati moet je na de bouillon nog wat kookroom toevoegen voor dit effect. Om zelf uitjes te bakken was ik te lui, die had ik nog van Conimex.

Voor 2-3 personen
Ingrediënten:
2 el zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
275 gr risottorijst
200 gr winterpeen, in kleine blokjes
1 citroen
2 tl garam masala
750 ml kippenbouillon
chilivlokken (molentje)
bosje platte peterselie, fijngehakt
175 gr gerookte makreel
2-3 eieren, gekookt
gebakken uitjes

Bereiding:
Verhit in een grote pan de olie en bak hierin de ui glazig. Voeg de rijst en wortel toe en roer goed door, zodat er olie op alle rijstkorrels zit. Doe de rasp van de citroen erbij, samen met de garam masala. Voeg dan lepel voor lepel de bouillon toe, telkens een nieuwe als de vorige schep verdampt is. Verwijder ondertussen het vel van de makreel en snij in stukjes, en snij de eieren in plakjes. Breng de rijst op smaak met de chilivlokken en verdeel over borden Leg hier de makreel en eieren op. Strooi vervolgens de peterselie en gebakken uitjes erover en serveer direct.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten