maandag 8 oktober 2012

Bulgurpilav met gehaktballetjes

De voorraadkast moet wat leger en ik was er bulgur en kikkererwten tegengekomen. Dit recept (uit de NRC) was een toevalstreffer, maar echt briljant. Alleen kan je niet overal tahin en paprikaspread krijgen. De tahin heb ik daarom zelf gemaakt, de spread had ik toevallig nog. Bij de Jumbo of een Turkse winkel zou het ook moeten lukken. Zelfgemaakte tahin is wel wat sterker van smaak dan uit een pot, hou daar rekening mee voor de verhoudingen als je de saus maakt. Het is verder doodsimpel: bak in een droge koekenpan een paar eetlepels sesamzaad goudbruin. Laat afkoelen en doe in het hakmolentje van de staafmixer. Giet hier wat olijfolie bij en pureer. Als het te dik blijft, giet er dan nog een beetje olie bij. That's it.

Voor 4 personen
Ingrediënten:
2 uien, in ringen
1 teen knoflook, geperst
3 el olijfolie
400 gr rundergehakt
1 ei
1 el paprikapasta
1/2 tl gemalen komijn
1 tl gemalen korianderzaad
1/4 tl kaneel
250 gr bulgur
1 blik kikkererwten, uitgelekt
flinke hand verse koriander, fijngehakt
500 ml runderbouillon
50 geroosterde pijnboompitten

Voor de saus:
3 el tahin
2 el yoghurt
1 el olijfolie
2 el citroensap
snuf zout

Bereiding:
Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de ui en de knoflook in 30 min. zacht en glazig, met het deksel op de pan en op laag vuur.
Meng ondertussen het gehakt met het ei, paprikapasta, komijn, korianderzaad, kaneel, zout en peper. Draai hier balletjes van ter grootte van een walnoot. Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak op middelhoog vuur de ballen in 15 min bruin en gaar.
Doe de kikkererwten en de bulgur in de pan bij de uien en giet de bouillon erbij, breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook en laat in 20 min. zachtjes droogpruttelen. Schep de koriander en de pijnboompitten erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Roer de ingrediënten voor de saus door elkaar. Voeg wat water toe totdat de saus een soort dunne vla is. Serveer de pilav met de gehaktballen en de saus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten