maandag 15 oktober 2012

Abrikozen-sinaasappelchutney

N won tijdens een festival een wedstrijd voor het beste chutney-recept. Haar prijs? Publicatie van het recept in het tijdschrift Buitenleven. Vol trots postte ze het resultaat op Facebook, veel dank daarvoor. Inmiddels heb ik het nagebrouwen, het is vervolgens nog wel even wachten tot de chutney op smaak is: minstens drie weken. Na opening kan je de chutney nog makkelijk een paar maanden goedhouden in de koelkast, maar dat lijkt me niet nodig. Serveer de chutney bij pittige Indiase gerechten of bij suddervlees en entrecôte. De potjes koop je bij de Blokker. Wel eerst even uitkoken voor gebruik of in de vaatwasser zetten.

Voor 3 jampotten
Ingrediënten:
400 gr gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
225 gr donkere basterdsuiker
400 ml witte wijnazijn
1 ui, fijngesnipperd
40 gr rozijnen
sap en geraspte schil van 1 sinaasappel
1 tl gemalen koriander
1/2 tl cayennepeper
2 tl geraspte gember
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl zout

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een braadpan met dikke bodem en warm op laag vuur heel langzaam op. Niet te snel, anders kook je het fruit en de uien te papperig. Zet, zodra de suiker is opgelost, het vuur laag en laat het geheel 45 min. sudderen. Verdeel de warme chutney over de potjes en sluit af. Tijdens het afkoelen trekken de potjes luchtdicht zodat de chutney goed geconserveerd wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten