zondag 22 augustus 2010

Coq au vin

In landen als Italië en Frankrijk is het heel goed vakantievieren, ook omdat de keuken er zo fantastisch is. In het vakantiehuis waar ik met de meneer in de Provence verbleef deze zomer lag een Frans kookboek en er was een geweldige keuken met alles erop en eraan (i.t.t. m'n eigen keuken). Uit Echt Frans koken van Raymond Blanc maakte ik de coq au vin en de tarte au citron, Franser kan niet. Dit is een enigszins aangepaste versie van Blanc's recept, naar mijn smaak moet de kip een paar uur op laag vuur sudderen en niet een half uur op lage temperatuur in de oven, dan worden de groentes niet gaar genoeg (en de kip ook niet).

Voor 4 personen
Ingrediënten:
4 flinke stukken kip (kippenborst/poten met dij)
1 el bloem
2 el olijfolie
zout, peper

Voor de saus:
1 liter rode wijn (Shiraz/Cabernet Sauvignon)
3 worteltjes, in plakken van ca. 1 cm.
2 stengels bleekselderij, in plakken van ca. 1 cm.
10 sjalotten, geschild
1 tl zwarte peperkorrels, gekneusd
1 bouquet garni (peterselie, laurier en tijm, samengebonden)

Voor erbij:
1 el olijfolie
2 ons rookspek, in blokjes
400 gr kleine champignons
1 el gehakte platte peterselie
400 gr zilvervliesrijst

Keukenpapier

Bereiding:
Marineren - Breng de wijn aan de kook en laat eenderde inkoken. Laat afkoelen. Doe de kip in een schaal en voeg de wortel, selderij, hele sjalotten, peperkorrels, het bouquet garni en de rode wijn erdoor. Dek de schaal af met plasticfolie en laat alles 24 uur marineren in de koelkast. Als je haast hebt kun je het ook stukken korter doen, maar dan is alles natuurlijk wel minder doortrokken met de wijn.

Zet een vergiet boven een kom en giet het mengsel in het vergiet. Laat het een uur uitlekken. Neem de kip en dep deze droog met keukenpapier. Bestrooi de kip met zout en peper. Zet de marinade apart.

Verhit de olie in een grote braadpan op hoog vuur. Voeg de kip toe en braad deze aan, 5-7 min. per kant. Schep de kip met een schuimspaan uit de pan en zet apart. Doe de uitgelekte groente en kruiden in de pan en bak deze een minuut of 10. Schep de groente uit de pan en voeg vervolgens de bloem in de pan. Klop er dan geleidelijk de wijnmarinade doorheen, om klonten te voorkomen. Breng aan de kook en schep het schuim eraf. Voeg vervolgens de kip toe en breng aan de kook. Voeg de gebakken groente en kruiden toen en laat op een laag vuur afgedekt 2 uur zachtjes sudderen. Verhit ondertussen in een koekenpan olie en bak de spekjes 30 sec. Voeg dan de champignons toe en bak deze 4 min. Breng op smaak met zout en peper. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.

Schep zodra de kip klaar is het champignonmengsel erbij. Dien de kip op met rijst en een flinke schep groente en saus. Bestrooi met de peterselie. Bon apétit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten