zondag 27 januari 2013

Lemon drizzle cake

Gemaakt voor m'n verjaardag en ondanks dat hij een beetje ingezakt was, was hij toch heel lekker en feestelijk. Deze drizzle cake (besprenkelde cake) is zoet en fris door het citroensap dat er overheen gesprenkeld wordt na het bakken. Het recept komt van de site van The Guardian. Ik heb uiteindelijk niet al het citroensap gebruikt. Wees geduldig met het besprenkelen, dus niet alles meteen op de cake gieten, dan loopt alles naar het midden. Probeer het een beetje gelijkmatig te verdelen.

Ingrediënten:
175 gr boter, gesmolten en op kamertemperatuur
175 gr fijne kristalsuiker
2 citroenen
3 eieren
100 gr zelfrijzend bakmeel
75 gr amandelen, gemalen
scheutje melk
100 gr rietsuiker

cakeblik, bakpapier, rasp, mixer, zeef, vetvrije kom, satéprikker

Bereiding:
Verwarm de oven op 160 graden. Bekleed het cakeblik met bakpapier. Meng met de mixer de boter, kristalsuiker en de rasp van 1 citroenschil, zodat het een luchtige massa wordt. Voeg een snuf zout en de eieren toe, een voor een, zorg er telkens voor dat het ei goed gemengd is voordat je de volgende toevoegt.
Zeef het meel boven de kom en spatel voorzichtig door het beslag, en daarna ook de gemalen amandelen. Giet er een klein beetje melk bij, zodat het geheel wat meer druipt als het op een lepel ligt. Schep het beslag in de cakevorm en bak in 50-55 min. in het midden van de oven.

Rasp de rest van de citroenschil en vermeng met het sap van beide citroenen en de rietsuiker. Haal de cake uit de oven en prik gaatjes in de bovenkant. Schep de citroensuiker er voorzichtig overheen zodat deze gelijkmatig opgenomen wordt. Laat de cake helemaal afkoelen voordat je 'm uit het blik haalt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten